Не палете сухи треви и стърнища! Само през почивните дни вилняха

...
</TD
>Не палете сухи треви и стърнища! Само през почивните дни вилняха
Коментари Харесай

Пожарната в Пловдив с притеснителен призив към хората

Не палете сухи треви и стърнища! 

Само през почивните дни вилняха 29 пожара от сходен тип в региона

РДПБЗН-Пловдив още веднъж сигнализира за зачестяване на случаите на запалени сухи треви, стърнища и боклуци. Само през миналите два почивни дни огнеборците в региона са реагирали общо на 63 сигнала за катастрофи от друго естество, като съвсем 1/3 от тях - 29 броя са пожарите в сухи треви, лесонепригодни площи и изоставени аграрни земи. Това обявиха от пресцентъра на пловдивската пожарна работа.

Въпреки че от пожарните служби в страната непрестанно припомнят за големите опасности, които крие нерегламентираното палене за разчистване, се вижда всеобщо нарушаване на възбраната. Ежегодно, с настъпване на по-топлите дни, за жалост доста стопани вземат решение да разчистят сухата трева в дворовете, крайпътните линии и ливадите, както и към лозята и във вилните зони. Най- постоянно това палене провокира пожари, а при съществуване и на вятър, огънят излиза отвън надзор, като доста бързо доближава до вили, икономически постройки и даже до обитаемоте места, при което са застрашени икономически и жилищни здания. Не са малко и случаите в които се палят сухи треви наоколо до пътни артерии. Задимяването там може да се трансформира и в причина за пътно-транспортни катастрофи.

Длъжни сме да уточним, че няма " регламентирано “ палене! Всички нормативни актове не разрешават изгарянето на растителни боклуци и останки – и закона за горите, и закона за земеделските земи, и закона за запазване на околната среда, в това число и наредбата на Пожарната по която органите на ГДПБЗН имат пълномощия.

За страдание в множеството случаи е доста мъчно да се открият причинителите, защото нормално това се случва отвън обитаемоте места, където липсват очевидци, а подпалвачите навреме напущат мястото на пожара. Част от пожарите пораждат без предумисъл, само че заради немарливост – изхвърляне на цигари от колите, палене на огън в или покрай горски масиви или стърнища, който постоянно се изпуска от надзор. Въпреки това, при определяне на подпалвачи, се постановат санкции по член 265 от ЗМВР, като глобата е санкция от 200 до 2000 лева

Призоваваме към дейна и виновна гражданска позиция!
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР